Veelgestelde vragen

Een tablet Divisun 400 bevat 400 IE vitamine D3. Dit komt overeen met 10 µg (microgram).
Meer weten over Divisun 400?

Divisun 400 is uitsluitend online en bij de apotheek verkrijgbaar.

Divisun 400 bevat per tablet 400 IE (10 μg) vitamine D3. Aan de hand van het advies van de Gezondheidsraad kan je eenvoudig bepalen of je extra vitamine D nodig hebt. Als je twijfelt of Divisun 400 iets voor jou is, kun je ook bij je apotheek om advies vragen.

Lees voor gebruik altijd de gebruiksaanwijzing van Divisun 400.

Wil je nu al weten wat jouw vitamine D-behoefte is? Doe de Vitamine D-test.

Of en hoeveel vitamine D jij nodig hebt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De apotheek kan op basis van leeftijd, geslacht, huidtype, hoe vaak en wanneer je buitenkomt, bepalen wat jouw vitamine D-behoefte is. Over het algemeen heeft een drogist of supermarkt niet al deze informatie voorhanden om je een goed volledig advies te geven.

Om een indicatie te krijgen van jouw vitamine D-behoefte kun je ook nu de vitamine D-test doen. Binnen 3 minuten weet je of jij dagelijks extra vitamine D nodig hebt.

Neem Divisun 400 dagelijks in, bij voorkeur op hetzelfde tijdstip. Divisun 400-tabletten zijn klein en kauwbaar. Je kunt ze gemakkelijk, zelfs zonder water of voedsel innemen.

Lees voor gebruik altijd de gebruiksaanwijzing van Divisun 400.

 

De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid heeft een maximale hoeveelheid van 4000 IE (100 µg) vitamine D per dag aan dosering vastgesteld. Het is belangrijk om je aan de geadviseerde dosis te houden. Check jouw dosis in overleg met een arts of apotheker.

Bewaar Divisun 400 bij kamertemperatuur (15 - 25 graden Celsius) in de originele verpakking op een droge en donkere plaats, buiten het bereik van kinderen.

Omdat Divisun 400 verkrijgbaar is in kleine kauwtabletten kan Divisun 400 gebruikt worden vanaf het moment dat kinderen hiermee om kunnen gaan. Doorgaans is dit rond 2 à 3 jaar.

Lees voor gebruik altijd de gebruiksaanwijzing van Divisun 400.

 

Staat je vraag er niet bij? Ga naar Stel je vraag en wij proberen je binnen 36 uur (weekenden en feestdagen uitgesloten) antwoord te geven.

Divisun 400 bevat de vulstoffen dextrose en lactose.

Divisun 400 bevat geen gluten.

Divisun 400 heeft een adviesverkoopprijs van € 9,25. In één verpakking zitten 84 tabletten in een doordrukstrip met dagaanduiding.
Divisun 400 is alleen online en bij de apotheek verkrijgbaar.

IE staat voor Internationale Eenheden. Dit is een eenheid die wordt gebruikt om de hoeveelheid vitamine D per tablet uit te drukken. Soms wordt hoeveelheid vitamine D ook uitgedrukt in µg of mcg (microgram). 400 IE komt overeen met 10 µg/mcg.

In voedingssupplementen wordt vitamine D2 of vitamine D3 gebruikt. Vitamine D2 (ergocalciferol) is de plantaardige variant, D3 (colecalciferol) de dierlijke. Bij gebruik van een supplement met D2 heb je een hogere dosis nodig om hetzelfde effect als met een supplement met D3 te bereiken. In Divisun 400 zit vitamine D3.

Aan de hand van het advies van de Gezondheidsraad, de vitamine D-test of het persoonlijk advies van je apotheek kan jouw vitamine D-behoefte in kaart gebracht worden.
Let op! Soms wordt hoeveelheid vitamine D ook uitgedrukt in µg (microgram). 400 IE komt overeen met 10 µg.

Onder andere het advies van de Gezondheidsraad en de vitamine D-test kunnen je een indicatie geven van jouw vitamine D-behoefte en of je je dagelijkse voeding moet aanvullen met extra vitamine D. Op het etiket van de multivitamine kun je lezen hoeveel vitamine D het per tablet bevat en of dit overeenkomt met jouw vitamine D-behoefte.
Let op! De hoeveelheid vitamine wordt soms aangeduid in IE (Internationale Eenheden) en soms in µg (microgram). 200 IE komt overeen met 5 µg. Overschrijd de aanbevolen dagelijkse dosering niet.

De Gezondheidsraad adviseert verschillende groepen Nederlanders extra vitamine D in te nemen. Het advies wordt aan de hand van onder andere leeftijd, geslacht, huidtype, en voldoende buitenkomen bepaald. Lees in het advies van de Gezondheidsraad of dit ook op jou betrekking heeft. Je kunt natuurlijk ook je apotheek om een persoonlijk advies vragen of nu de vitamine D-test doen.

70 - 90% van de totale vitamine D-behoefte wordt onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt. Het advies van de Gezondheidsraad is dan ook dat Nederlanders elke dag tussen de 15 en 30 minuten buiten zijn, onder een hoogstaande zon, met handen en hoofd ontbloot. De Gezondheidsraad adviseert dit omdat er voldoende huid onbedekt moet zijn om zonlicht om te zetten in vitamine D. Bij vrouwen die een hoofddoek, sluier of andere bedekkende kleding dragen, is het advies daarom extra vitamine D in te nemen.

Een getinte of donkere huid maakt minder (snel) vitamine D aan uit zonlicht dan een lichte huid. De Gezondheidsraad bedoelt met een getinte of donkere huid huidtype IV of hoger. Als vuistregel kun je stellen dat dit een huid is die niet verbrandt voordat hij bruin wordt.

Het is heel belangrijk dat je elke dag buitenkomt, ook voor je vitamine D-behoefte. 70 - 90% van de totale vitamine D-behoefte wordt namelijk onder invloed van zonlicht door de huid aangemaakt. Het advies van de Gezondheidsraad is dan ook om elke dag bij een hoogstaande zon (tussen 11.00 en 15.00 uur), 15 tot 30 minuten buiten te zijn met hoofd en handen ontbloot. Naast zonlichtblootstelling is ook je leeftijd, geslacht en huidtype bepalend voor je vitamine D-behoefte. Doe de Vitamine D-test voor een indicatie van jouw vitaminebehoefte. In enkele vragen weet je of je extra vitamine D nodig hebt en wat het doseeradvies is. Je kunt ook bij de apotheek om advies vragen.

Staat jouw vraag er niet bij? Stel zelf een vraag